Followers

16 January 2011

Lomography

Assalamualaikum

Kali ni aku nak cerita serba sedikit tentang lomography. Mungkin ada yang dah tahu ataupun maybe dah pro pun nak pakai lomography ataupun lebih mudah kita panggil lomo.

Lomo ialah kamera filem yang lain daripada kamera filem yang lain. Apa yang lainnya tu? Lomo ialah kamera filem yang ada effect nye yang tersendiri tanpa kita perlu edit di dalam photoshop. Contohnya fish eye, pinhole, dan sebagainya lah. Kirenye tangkap-tangkap je, gamba memang dah lawa dah dengan effect yang smart. Effect yang terhasil dan juga saiz film yang digunakan adalah berlainan bergantung kepada kamera ang digunakan.

Kat sini aku selitkan sekali beberape contoh kamera lomo ni.
Diana +
Lubitel 166+
Pop9
ActionSampler
Color Splash
Holga 135BC
Lomo
FishEye

Kamera lomo ni boleh didapati dengan serendah RM 100. Tapi kalau yang lebih elok tu agak mahal lah sikit.
Kat sini jugak aku selitkan beberapa contoh gambar yang boleh terhasil dari tangkapan pakai kamera lomo ni.

Fish Eye

Pinhole

Err. gamba ni terhasil kalau kamu menggunakan Pop9

Color Splash

Ini antare gamba-gamba hasil daripada menggunakan kamera lomo yang aku ambil dari internet. InsyaAllah, kalau aku da beli 1 nanti aku uploadkan gamba yang aku tangkap. InsyaAllah.

Ini adalah roughly ataupun secara ringas je pasal lomo sebab aku sendiri baru mengenal lomo tak sampai 2 minggu. 

Kat sini aku sertakan beberapa laman web di malaysia yang ada menjual camera best ni.


p/s - thanx to liyana safira. sebab die lah aku leh kenal bende yang best gile ni. :D

3 comments:

  1. haha. ade disekalikan link di dalam blog ni. ;eh order on9. :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...